Αντζελίνα Τζολί γνωρίστε την και διαβάστε την βιογραφία της

imagesΠρώτα Χρόνια
Η Τζολί γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1975 στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Είναι κόρη του γνωστού ηθοποιού, Τζον Βόιτ και της Μαρσελίν Μπερθράντ. Ο αδερφός της είναι ο επίσης ηθοποιός, Τζέιμς Χέβεν. Οι νονοί της είναι οι ηθοποιοί, Τζάκλιν Μπίσετ και Μαξιμίλιαν Σελλ. Το 1976, μετά τον χωρισμό των γονιών της, η ίδια και ο αδερφός της έζησαν με την μητέρα τους, η οποία είχε εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της ως ηθοποιός προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η Αντζελίνα έχει δηλώσει ότι από μικρή παρακολουθούσε ταινίες με την μητέρα της και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Το 1981, η Αντζελίνα με την μητέρα της, τον αδερφό της και τον πατριό της και σκηνοθέτη, Μπιλ Ντέι μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη όμως 5 χρόνια αργότερα, η Αντζελίνα επέστρεψε στο Λος Άντζελες προκειμένου να φοιτήσει σε σχολείο υποκριτικής. Παράλληλα με το σχολείο εργάστηκε σε διάφορες παραγωγές. Στην ηλικία των 14, η Αντζελίνα άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο μόδας, κυρίως στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Η Αντζελίνα Τζολί όπως έχει δηλώσει υπέστη κατάθλιψη σε όλη της την εφηβεία λόγω του οτι οι συμμαθητές της στο γυμνάσιο-λύκειο “Beverly Hills High School” την κορόιδευαν επειδή ήταν εξαιρετικά αδύνατη, λεπτή και φορούσε γυαλιά και σιδεράκια. Αυτός ήταν και ο λόγος που λίγο αργότερα, η Αντζελίνα άρχισε να φοράει μαύρα, έκανε τατουάζ και στην ηλικία των 20 (περίπου) ξεκίνησε να παίρνει ναρκωτικά από τα οποία απεξαρτήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Η Αντζελίνα δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον πατέρα της και αυτό γιατί η αιτία διαζυγίου των γονιών της ήταν οι απιστίες του.

Το 2001, προσπάθησαν να συμβιβαστούν μέσα από τη συνεργασία τους στην ταινία “Lara Croft: Tomb Raider” αλλά η σχέση τους και πάλι επιδεινώθηκε. Τον Ιούλιο το 2002, η Αντζελίνα υπέβαλε αίτηση να μειωθεί από την ταυτότητα της το επίθετο του πραγματικό της επίθετο “Βόιτ” αλλά ο πατέρας της ισχυρίζονταν οτι η κόρη του έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς όμως, η Αντζελίνα δήλωσε πως δεν επιθυμεί να έχει το επίθετο του πατέρα της ούτε καμία σχέση μαζί του. Επίσης δήλωσε οτι υιοθέτησε ένα αγοράκι, τον Mάντοξ και δεν θεωρεί για το παιδί της καλή επιρροή τον πατέρα της. Στις 27 Ιανουαρίου 2007, η μητέρα της, Μαρσελίν πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών και η Αντζελίνα αποφάσισε να συμφιλιωθεί με τον πατέρα της.

Καταγωγή
Ο πατέρας της Αντζελίνα είναι από τη Γερμανία και τη Σλοβακία ενώ η μητέρα της είναι από Ολλανδία αλλά από μετανάστες στη Γερμανία γονείς.

Προσωπική Ζωή
Η Αντζελίνα Τζολί παντρεύτηκε τον Βρετανό ηθοποιό, Τζόνι Λι Μίλλερ στις 28 Μαρτίου 1996 και χώρισαν στις 3 Φεβρουαρίου 1999. Μετά τον χωρισμό της, η Τζολί έκανε μια σύντομη σχέση με το μοντέλο και ηθοποιό, Τζένη Σιμίζου (Jenny Shimizu) και δήλωσε ότι θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί αν δεν παντρευόταν τον Τζόνι. Το 2003, η Τζολί ρωτήθηκε αν είναι bisexual και εκείνη απάντησε “Φυσικά”. Στις 5 Μαΐου 2000, η Τζολί παντρεύτηκε με τον ηθοποιό, Μπίλι Μπομπ Θόρντον στο Λας Βέγκας με τον οποίο υιοθέτησαν τον Μάντοξ, το 2002 αλλά χώρισαν στις 27 Μαΐου 2003.

Το 2005, γνώρισε τον Μπραντ Πιτ στα γυρίσματα της ταινίας, “Ο Κύριος και η Κυρία Σμιθ” όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Εκείνος όμως ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Τζένιφερ Άνιστον. Ενώ λοιπόν κυκλοφορούσαν φήμες που έλεγαν ότι ο Πιτ απάτησε την Άνιστον για την Τζολί εκείνος τα είχε διαψεύσει όλα αλλά λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι ερωτεύτηκε την Τζολί στο πλατό. Τον Ιανουάριο του 2005 οι Μπραντ και Τζένιφερ δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χωρίσουν. Ένα χρόνο αργότερα, αφού βγήκε το διαζύγιο Άνιστον-Πιτ, η Τζολί επιβεβαίωσε την σχέση της μαζί του αλλά και ότι περιμένει του πρώτο τους παιδί. Στις 23 Αυγούστου 2014, η Αντζελίνα και ο Μπραντ παντρεύτηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην νότια Γαλλία.

Οικογένεια
Η Αντζελίνα Τζολί υιοθετησε στις 10 Μαρτίου 2002, ένα αγοράκι από την Πνομ Πεν. Τον ονόμασε Μάντοξ παρόλο που το παιδάκι γεννήθηκε ως Ραθ Βίμπολ το 2001 σε τοπικό χωριό της περιοχής. Τον Ιούλιο το 2005, οι Τζολί-Πιτ ταξίδεψαν στην Αιθιοπία οπού εκεί η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα 6 μηνών κοριτσάκι, την Ζαχάρα Μάρλει. Η Ζαχάρα γεννήθηκε ως Γιεμσράχ τον Ιανουάριο του 2005. Η βιολογική μητέρα της Ζαχάρα θέλησε να την πάρει πίσω αλλά μετά σκέφτηκε ότι είναι πολύ τυχερή η κόρη της αφού την υιοθέτησε η Τζολί.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Μπραντ Πιτ δήλωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τα παιδιά της Τζολί, Μάντοξ και Ζαχάρα ενώ τον Ιανουάριο το 2006, δικαστής στην Καλιφόρνια τους έδωσε την άδεια να αλλάξουν τα επίθετα των παιδιών σε Τζολί-Πιτ. Τον Μάιο του 2006, η Αντζελίνα γέννησε το πρώτο τους βιολογικό παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο πήρε το όνομα, Σιλό Νουβέλ Τζολί Πιτ. Τον Μάρτιο του 2007, η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ, τον Παξ Τιέν ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2003 ως Παμ Κουανγκ Σανγκ.

Επειδή όμως το ορφανοτροφείο δεν επέτρεπε την υιοθεσία σε ανύπαντρο ζευγάρι, η Τζολί το υιοθέτησε μόνη της και ο Πιτ αργότερα τον υιοθέτησε σαν γιο του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, τον Ιούλιο του 2008, η Αντζελίνα γέννησε τα δίδυμα, Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν στην Νίκαια της Γαλλίας.

Παιδιά
Μάντοξ Τσιβάν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 2001 σε τοπικό χωρίο της Πνομ Πεν ως Ραθ Βίμπολ. Υιοθετήθηκε στις 10 Μαρτίου 2002 από την Αντζελίνα Τζολί και αργότερα και από τον Μπραντ Πιτ.

Παξ Τιέν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2003 στο Βιετνάμ ως Παμ Κουάνγκ Σανγκ. Υιοθετήθηκε στις 15 Μαρτίου 2007 από την Αντζελίνα Τζολί και ένα χρόνο μετά από τον Μπραντ Πιτ.

Ζαχάρα Μάρλει Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2005 στην Αιθιοπία ως Γιεμσράχ. Υιοθετήθηκε στις 6 Ιουλίου 2005 από την Αντζελίνα Τζολί και λίγους μήνες αργότερα από τον Μπραντ Πιτ.

Σιλό Νουβέλ Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 2006. Είναι βιολογική κόρη της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.

Νοξ Λεόν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας. Είναι βιολογικός γιος της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.

Βίβιεν Μαρσελίν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας. Είναι βιολογική κόρη της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.

Θεραπεία πρόληψης καρκίνου
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2013, στην ηλικία των 37, η Τζολί υποβλήθηκε σε προληπτική και μαστεκτομή όταν έμαθε ότι είχε κίνδυνο 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού που οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο από τη μητέρα της, η οποία μάλιστα πέθανε από αυτό το 2007 σε ηλικία 56 ετών, από τη γιαγιά της, η οποία πέθανε από αυτό σε ηλικία 45 ετών και από τη μητέρα της θείας της, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2004 και πέθανε σε ηλικία 61 ετών στις 26 Μαΐου του 2013. Με την μαστεκτομή, η Τζολί μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5%. Στις 27 Απριλίου 2013, υποβλήθηκε και σε επέμβαση αφαίρεσης των εμφυτευμάτων και έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης μειώθηκαν κατά 50%.

Φιλανθρωπίες
Η Τζολί είναι φιλάνθρωπος και το έχει αποδείξει από διάφορες περιοδείες με οργανισμούς σε Σουδάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο κ.α. Μάλιστα το 2001 δώρισε στους Αφγανούς πρόσφυγες του Πακιστάν, 1.000.000 δολάρια. Επίσης, η Τζολί έχει υιοθετήσει και 3 παιδιά. Ένα από χωριό της Πνομ Πεν, ένα από την Αιθιοπία και ένα από το Βιετνάμ.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1982 Lookin’ to Get Out Tosh
1993 Cyborg 2 Casella “Cash” Reese
1993 Alice & Viril Alice Ταινία μικρού μήκους
1993 Angela & Viril Anjela Ταινία μικρού μήκους
1995 Hackers Kate “Acid Burn” Libby
1996 Mojave Moon Eleanor “Elie” Rigby
1996 Love Is All There Is Gina Malacici
1996 Foxfire Margret “Legs” Sadovsky
1997 Playing God Claire
1997 True Women (TV) Georgia Virginia Lawshe Woods
1997 George Wallace (TV) Cornelia Wallace Χρυσή Σφαίρα B’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή ΤηλεταινίαΥποψηφιότητα Έμμυ B’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα CableACE Award B’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

1998 Gia (TV) Gia Marie Carangi Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή ΤηλεταινίαΒραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης Α’ Γυναικείας Ερμηνείας σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

L.A. Outfest Grand Jury Prize Καλύτερης Ηθοποιού

Βραβείο Satellite Καλύτερης Ηθοποιού σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

Υποψηφιότητα Έμμυ Α’ Γυναικείου Ρόλου

1998 Hell’s Kitchen Gloria McNeary
1998 Playing by Heart Joan Βραβείο National Board of Review of Motion Pictures Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης
1999 Pushing Tin Mary Bell
1999 The Bone Collector Amelia Donaghy Υποψηφιότητα Blockbuster Entertainment Award Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης
1999 Girl, Interrupted Lisa Rowe Όσκαρ B’ Γυναικείου ΡόλουΧρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού – B’ Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης Ηθοποιού B’ Γυναικείου Ρόλου

Blockbuster Entertainment Award B’ Γυναικείου Ρόλου

Broadcast Film Critics Association Καλύτερης Ηθοποιού – B’ Γυναικείου Ρόλου

San Diego Film Critics Society Award B’ Γυναικείου Ρόλου

ShoWest Convention Award B’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Chicago Film Critics Association Award B’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Empire Award B’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Hissy Fit

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Κινηματογραφικής Σταρ

2000 Gone in Sixty Seconds Sara ‘Sway’ Wayland Blockbuster Entertainment Award
2001 Lara Croft: Tomb Raider Lara Croft Υποψηφιότητα Saturn Award Καλύτερης Ηθοποιού Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία ΔράσηςΥποψηφιότητα Kid’s Choice Award Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης

Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Καλύτερης Μάχης

Υποψηφιότητα MTV Movie Award Καλύτερης Ερμηνείας

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Κινηματογραφικής Σταρ

Υποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου

2001 Original Sin Julia Russell/Bennie Castle Υποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2002 Life or Something Like It Lanie Kerrigan Υποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2003 Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life Lara Croft People’s Choice Award Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία ΔράσηςΥποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2003 Beyond Borders Sarah Jordan Υποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2004 Taking Lives Illeana Scott Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης τρομακτική σκηνήsΥποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2004 The Fever Revolutionary
2004 Shark Tale Lola (φωνή)
2004 Sky Captain and the World of Tomorrow Franky Υποψηφιότητα – Saturn Award Καλύτερης Ηθοποιού
2004 Alexander Olympias Υποψηφιότητα Βραβείο Χρυσά Βατόμουρο για την Χειρότερο Ηθοποιό Πρωταγωνιστικού Ρόλου
2005 Mr. & Mrs. Smith Jane Smith Βραβείο MTV Movie Award Καλύτερης ΜάχηςNRJ Ciné Award Καλύτερου Φιλιού

Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Μάχης

Βραβείο Teen Choice Movie Liar

Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης

Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Καλύτερου Φιλιού

Υποψηφιότητα Βραβείο People’s Choice Αγαπημένης Χημείας στην Οθόνη

Υποψηφιότητα Βραβείο People’s Choice Award Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης

Υποψηφιότητα Βραβείο People’s Choice Αγαπημένης Κινηματογραφικής Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερoυ Dance Scene

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Αγαπημένης Χημείας στην Οθόνη

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερου Φιλιού

2006 The Good Shepherd Clover Wilson Berlin International Film Festival Award
2007 A Mighty Heart Mariane Pearl Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντα Μπάρμπαρα Εξέχουσας Ηθοποιού της ΧρονιάςΥποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού – Δράμα

Υποψηφιότητα Broadcast Film Critics Association Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Chicago Film Critics Association Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Empire Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Image Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Independent Spirit Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα London Critics Circle Film Award Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Online Film Critics Society Award Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Βραβείο Satellite Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης Ηθοποιού A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράμα

2007 Beowulf Grendel’s Mother (φωνή)Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Best Villain
2007 A Place in Time Σκηνοθέτης
2008 Wanted The Fox Βραβείο People’s Choice Αγαπημένης Κινηματογραφικής ΗθοποιούΒραβείο People’s Choice Αγαπημένης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης

Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Best WTF Moment

Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Καλύτερου Φιλιού

Υποψηφιότητα Βραβείο MTV Movie Award Καλύτερης Ερμηνείας

Υποψηφιότητα National Movie Award Καλύτερης Ερμηνείας

2008 Kung Fu Panda Tigress (φωνή)
2008 Η Ανταλλαγή Κριστίν Κόλινς Saturn Award Καλύτερης ΗθοποιούΒραβείο Satellite Καλύτερης Ηθοποιού – Δράμα

Υποψηφιότητα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού – Δράμα

Υποψηφιότητα Βραβείο BAFTA B Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Broadcast Film Critics Association Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Chicago Film Critics Association Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Empire Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Irish Film and Television Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα London Critics Circle Film Award Καλύτερης Ηθοποιού

Υποψηφιότητα Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης Ηθοποιού A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράμα

2010 Salt Evelyn Salt Rembrandt Award A’ Γυναικείου ΡόλουΥποψηφιότητα Saturn Award A’ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού

2010 The Tourist Elise Clifton-Ward Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία ΔράσηςΥποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα A’ Γυναικείου Ρόλου – Μιούζικαλ ή Κωμωδία

Υποψηφιότητα Βραβείο People’s Choice Αγαπημένης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης

Υποψηφιότητα Βραβείο People’s Choice Αγαπημένης Κινηματογραφικής Ηθοποιού

2010 Kung Fu Panda Holiday (TV) Tigress (φωνή), Τηλεοπτική ταινία μικρού μήκους
2011 King Fu Panda 2 Tigress (φωνή)
2011 Kung Fu Panda: Secrets of the Masters Tigress (φωνή), ταινία μικρού μήκους
2011 In The Land of Blood and Honey ΣκηνοθέτηςPGA Award Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Stanley Kramer Award Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Sarajevo Film Festival Award Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Cinema for Peace Award Most Valuable Movie of the Year

Image Award Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Υποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Υποψηφιότητα Image Award Καλύτερης Σκηνοθεσίας

2014 Maleficent Κακιά Μάγισσα
2014 Unbroken Σκηνοθέτης

Recommended For You