Αλάτι και μαγειρική

Στα λαχανικά
Το αλάτι απορροφά το νερό από τις τροφές, γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να «βγάλουμε» τα υγρά από τα λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι για να είναι «στεγνά». Φυσικά προσθέτουμε αλάτι για να βελτιώσουμε τη γεύση.
Όταν βράζουμε λαχανικά προσθέτουμε αλάτι το οποίο βοηθάει στη διατήρηση του χρώματός τους.
Το αλάτι κάνει τα φασόλια σκληρά γι’ αυτό το προσθέτουμε στο τέλος.
Στο κρέας
Δεν αλατίζουμε ποτέ το κρέας σχάρας πριν το ψήσουμε γιατί το αλάτι απορροφάει τα υγρά του κι αυτά απομακρύνονται από αυτό. Προσθέτουμε αλάτι στο τέλος.
Σε αντίθεση με το ψήσιμο στη σχάρα, αλατίζουμε από την αρχή και ελέγχουμε στο τέλος αν χρειάζεται κι άλλο.
Στο ψάρι
Για να διατηρήσουμε το ψάρι το αλατίζουμε αφού το έχουμε προετοιμάσει για το μαγείρεμα.
Στα γλυκά
Το αλάτι προσθέτει στη γεύση των γλυκών, γι’ αυτό προσθέτουμε πολύ λίγο σ’ αυτά στο στάδιο της προετοιμασίας.
Μικρά μυστικά για το αλάτι… 
πως το χρησιμοποιούμε, 
τι κάνουμε αν το παρακάνουμε… 
Δεν πρέπει όλα τα φαγητά να αλατίζονται την ίδια στιγμή.
Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος. Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν από το μαγείρεμά τους, για να αποκτήσουν νοστιμιά αλλά και για να διατηρήσουν πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Τα μακαρόνια πρέπει να βράζουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό, εάν θέλουμε να τα πιάσει το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες, αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.
Παράπεσε αλάτι;
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πολύ απλά: Επιστρατέψτε ένα αχρησιμοποίητο σφουγγάρι, βάλτε το μέσα στην κατσαρόλα ή στο ταψί και θα απορροφήσει το αλάτι. Επαναλάβετε δυο-τρεις φορές, τοποθετώντας το σφουγγάρι σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά και αφού το έχετε ξεπλύνει. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε το φαγητό τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα ή το ταψί πατάτες, που απορροφούν το αλάτι. Αφαιρέστε τις πριν από το σερβίρισμα. Αν η σούπα σας, που βράζει, είναι περισσότερο αλμυρή προσθέστε επίσης μια-δυο πατάτες μέσα και θα πάρουν την επιπλέον αλμύρα.

Recommended For You