Αγορά λαμπών Led: τι να προσέξετε

Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης: οι λάμπες led είναι μακράν οι καλύτερες καί από τις πυρακτώσεως αλλά καί από τις λάμπες οικονομίας και θα ήταν μία πολύ καλή επένδυση για το σπίτι μας, το περιβάλλον και φυσικά, την τσέπη μας, όπως είχαμε δει πρόσφατα σε παλαιότερο άρθρο με συμβουλές για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος.
Αλλά προτού προβείτε σε αγορά λαμπών led, θα πρέπει να προσέξετε κάποια πραγματάκια και θα είστε μια χαρά!
1) Φροντίστε να αγοράσετε λάμπες led με μεγάλη φωτεινότητα, μιας και αυτές που υπόσχονται μία «μέση φωτεινότητα», στην πραγματικότητα βγάζουν αρκετά ασθενές φως και θα απογοητευτείτε.
Για παράδειγμα κάποιες λάμπες led μπορεί να είναι 9W και να υπόσχονται φωτεινότητα όσο μία λάμπα πυρακτώσεως 90W, στην πραγματικότητα όμως είναι λίγο λιγότερη.
2) Αν πρόκειται να αντικαταστήσετε όλες τις λάμπες του σπιτιού σας, μην αγοράσετε όλες τις λάμπες μαζί. Αγοράστε δοκιμαστικά 1-2 για να δείτε αν σας κάνουν και αν ναι, τότε προχωρήστε σε μαζική αγορά.
3) Προσοχή στο ντουί και στον τύπο της λάμπας. Φροντίστε να μάθετε ακριβώς τι τύπος υποστηρίζεται στα φωτιστικά σας πριν αγοράσετε.
4) Στραφείτε σε e-stores. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε όλες τις λάμπες αγοράζοντας λάμπες led, τότε το κόστος είναι μεγάλο. Πολλά e-stores, θα σας γλιτώσουν πολλά χρήματα και θα πάρετε λάμπες με μεγαλύτερη φωτεινότητα, που προς το παρόν, δύσκολα βρίσκουμε στην ελληνική αγορά.
5) Κάποιες λάμπες LED λειτουργούν στα 12 volt και άλλες στα 220 volt. Οπότε προσέξτε να πάρετε τις σωστές (αν και εδώ παίζει ρόλο το ντουί)
6) Αν λειτουργείτε κάποιο φωτιστικό με πολλά σποτάκια ή κάποια σποτάκια σε γυψοσανίδα με ροοστάτη, τότε μην αγοράσετε μόνο 1-2, μιας και ο ροοστάτης σας μπορεί να μη λειτουργήσει σωστά. Αν έχετε ροοστάτη, φροντίστε τα συνολικά watt να είναι τουλάχιστον περίπου 40-50, (δηλαδή αν η κάθε λάμπα είναι πχ 10 watt, τότε προμηθευτείτε 5 λάμπες για τις δοκιμές σας -φυσικά με την προϋπόθεση ότι υποστηρίζει το φωτιστικό σας 5 λάμπες)
Και προσοχή γιατί κάποιοι ροοστάτες δεν dimmάρουν λάμπες led κι ας είναι dimmable οι λάμπες. Πρωτού προβείτε σε αγορά τους, ρωτήστε την εταιρία που έχει κατασκευάσει τον ροοστάτη αν υποστηρίζει ο τάδε ροοστάτης που έχετε, λάμπες led!
Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε λάμπα led που έχει και τηλεκοντρόλ, ώστε να ρυθμίζετε από αυτό τη φωτεινότητά της, να την ανοιγοκλείνετε από αυτό, να αλλάζετε χρώμα, κλπ.
http://www.fimes.gr

Recommended For You