Έφτιαχνε μπύρα μέσα στο στομάχι του και ήταν μονίμως μεθυσμένος

Μονίμως «κόκκαλο» και χωρίς να πίνει μία σταγόνα αλκοόλ ήταν τα τελευταία χρόνια ένας άνδρας 61 ετών από το Τέξας ο οποίος είχε την «ικανότητα» να παράγει μπύρα μέσα στο έντερό του, με γιατρούς και επιστήμονες να σκίζουν τα πτυχία τους.
Χρειάστηκε να περάσει πέντε χρόνια κάνοντας εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι ο 61χρονος έπασχε από το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης φαινόμενο εντελώς άγνωστο στη Δυτική ιατρική.
«Ελάχιστα άρθρα έχουν γραφεί για αυτό το σύνδρομο και τα περισσότερα είναι ανεκδοτολογικά» γράφουν οι ερευνητές στο Κολέγιο Panola του Τέξας.
Μάλιστα το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που μελετάται επιστημονικά, ενώ ο ίδιος ο άτυχος άνδρας προσπαθούσε για αρκετά χρόνια να πείσει τους γιατρούς ότι δεν ήταν αλκοολικός και δεν έπινε κρυφά.
Αλλά και η ίδια η σύζυγός του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, δεν τον πίστευε και τον υπέβαλε σε αλκοτέστ πολύ συχνά.
Ακόμα κι αν δεν είχε πιει καθόλου, η συγκέντρωση στο αίμα του έφτανε το 0,40, πέντε φορές πάνω από το νόμιμο όριο για τους οδηγούς.
Το μυστήριο λύθηκε πριν μερικά χρόνια όταν οι γιατροί τον έθεσαν υπό 24ωρη παρακολούθηση σε πλήρη απομόνωση χωρίς να επιτρέπουν καν επισκέπτες και τον υπέβαλαν σε μπαράζ εργαστηριακών εξετάσεων μέχρι να διαπιστωθεί ότι στο στομάχι του είχε έναν τεράστιο πληθυσμό του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, περισσότερο γνωστού ως μαγειρική μαγιά.
Η μονοκύτταρη αυτή ζύμη χρησιμοποιείται ευρέως στη ζυθοποιία, την οινοποιία και την αρτοποιεία, χάρη στην ικανότητά της να ζυμώνει τους υδατάνθρακες και να τους μετατρέπει σε αιθανόλη.
Επειτα από τη χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων, το πρόβλημα υποχώρησε και τα επίπεδα αιθανόλης στο αίμα του ασθενή μηδενίστηκαν. Οι ερευνητές καλούν τώρα τους γαστρεντερολόγους να έχουν υπόψη τους το φαινόμενο.
«Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι δυνατό να αναγνωριστεί, καθώς έχει κοινωνικές συνέπειες όπως απόλυση, δυσκολίες στις σχέσεις, στίγμα, πιθανώς ακόμα και σύλληψη και φυλάκιση» γράφουν
http://iefimerida.gr

Recommended For You