Έρχεται η εποχή που θα κάνετε uploading γνώσεων στον εγκέφαλό σας;

imagesΕρευνητές φαίνεται πως έχουν αναπτύξει μία μέθοδο μεταφόρτωσης πληροφοριών στον εγκέφαλο κάποιου, η οποία σχεδόν μιμείται μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί στην τριλογία Matrix, όπου ο χαρακτήρας Νίο (Κιάνου Ριβς) είχε κάνει «upload» ένα εύρος από δεξιότητες kung- fu στον εγκέφαλό του, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Όπως διαβάζουμε στο secnews.gr, επιστήμονες από το HRL Information and System Sciences Laboratory στην Καλιφόρνια εργάζονται για να μετατρέψουν την πραγματική ζωή σε μια τέχνη μίμησης, πολύ κοντά στην φιλοσοφία του Matrix, αναπτύσσοντας αυτό που αποκαλείται «διέγερση του εγκεφάλου μέσω χαμηλής τάσης ρεύματος» με σκοπό να μετατρέψουν το σύμπλεγμα γνώσεων ενός ατόμου σε πραγματικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση οδήγησης ενός αυτοκινήτου, το πιλοτάρισμα ενός αεροπλάνου, την εκμάθηση νέων γλωσσών κ.ο.κ.

Ο Dr Matthew Phillips, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας HRL Labs, χρησιμοποίησε μια τεχνική νευρο-διέγερσης γνωστή και ως διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCs) με σκοπό να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη διατήρηση των δεξιοτήτων. Η TDCs είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη τεχνική που χρησιμοποιεί σταθερής και χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα για να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευροψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, άγχος, νόσο του Πάρκινσον και χρόνιο πόνο.

Ο Dr Phillips αναφέρει: “Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους του. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου. Ακούγεται σαν ένα είδος επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματος μας. Η συγκεκριμένη εργασία ,στην οποία αποβλέπαμε, ήταν το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί τη συνέργεια τόσο γνωστικών όσο και κινητικών επιδόσεων. Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλός σας φυσικά αλλάζει. Νέες συνδέσεις γίνονται και ενισχύονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αποδεικνύεται ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν το μέγεθος του μικρού σας δαχτύλου. Αυτό που κάνει το σύστημα μας είναι στην πραγματικότητα να υποδεικνύει αυτές τις αλλαγές, σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια της μάθησης”

Η ομάδα μελέτησε τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ενός εκπαιδευμένου πιλότου και στη συνέχεια τροφοδότησε τα δεδομένα σε αρχάριους κατά τη διάρκεια που μάθαιναν να πιλοτάρουν ένα αεροπλάνο σε ένα ρεαλιστικό εξομοιωτή πτήσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, αναφέρει ότι τα άτομα που έλαβαν διέγερση του εγκεφάλου μέσω καλυμμάτων κεφαλιού με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια βελτίωσε τις ικανότητές τους στο πιλοτάρισμα και έμαθαν να πιλοτάρουν 33 τοις εκατό καλύτερα. Το πείραμα έδειξε βελτίωση τόσο στις κινητικές όσο και στις γνωστικές δεξιότητες.

πηγή

 

Recommended For You