Έρευνα για το αν τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία

Τα παιδιά δεν φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία, απαντούν οι ειδικοί. Μπορείτε να είστε το ίδιο ικανοποιημένοι με τη ζωή σας ακόμα και χωρίς απογόνους.

Οι περισσότεροι γύρω σας (γονείς, συγγενείς, φίλοι) σας παροτρύνουν συνεχώς να κάνετε παιδιά, γιατί θα δώσουν νόημα στη ζωή σας και ενώ εσείς τους εξηγείτε ότι είστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας, αυτοί σας κοιτούν γεμάτοι απορία σαν να μην καταλαβαίνουν τι εννοείτε.

Μάλιστα, έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» έδειξε ότι τόσο οι συμμετέχοντες με παιδιά όσοι και συμμετέχοντες χωρίς παιδιά ήταν εξίσου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Αν και στην αρχή, οι Αμερικανοί ηλικίας 34-46 ετών με παιδιά είχαν υψηλότερο σκορ στην αξιολόγηση ικανοποίησης από τη ζωή τους από ό,τι εκείνοι που δεν είχαν παιδιά, αφού συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, βρέθηκε ότι το σκορ των άτεκνων οικογενειών και των οικογενειών με παιδιά ήταν παρόμοιο.

«Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι που θέλουν παιδιά και τα αποκτούν, πρέπει να έχουν καλύτερη ζωή. Όσοι δεν έχουν παιδιά δεν έχουν αποτύχει ως «γονείς» και οι γονείς δεν έχουν αποτύχει ως «μη γονείς». Σε κάποιους ανθρώπους αρέσουν τα πορτοκάλια και σε κάποιους άλλους τα μήλα, παρ’ όλα αυτά δεν πιστεύουμε ότι οι πρώτοι θα πρέπει να έχουν καλύτερη ή χειρότερη ζωή από τους δεύτερους», λένε οι ερευνητές.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, το έργο των Deaton and Stone εξέτασε δύο συνιστώσες της υποκειμενικής ευημερίας: τη συνολική αξιολόγηση της ζωής τους και τα καθημερινά τους συναισθήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα συναισθήματα – ευτυχία, απόλαυση, ανησυχία, άγχος, θυμός – ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που είχαν παιδιά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη παράγοντες, όπως το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το υψηλότερο εισόδημα, την καλύτερη υγεία, που αυξάνουν την ικανοποίησή μας, συμπέραναν ότι τελικά οι αξιολογήσεις ήταν παρόμοιες.

Ωστόσο, ο τρόπος που αξιολογούμε τη ζωή μας διαφέρει από τον τρόπο που βιώνουμε τα συναισθήματα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι -ανεξάρτητα από τους παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη- οι γονείς βιώνουν περισσότερα από τους μη γονείς.

Πηγή: vita.gr

 

Recommended For You