Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

imagesΣτις 5:20 τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου του 2010, στην Ηλιούπολη έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες δύο ενόπλων ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι της πολυκατοικίας και όταν τους απάντησε ο Γκιόλιας τον ενημέρωσαν ότι κάποιοι προσπαθούν να κλέψουν το αυτοκίνητό του. Ο άτυχος δημοσιογράφος κατέβηκε στην είσοδο και πριν προλάβει να αντιδράσει δέχθηκε συνολικά 16 σφαίρες σε όλο του το σώμα.

Την ευθύνη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια είχε αναλάβει η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Η «Σέχτα» εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μετά από κάποια ακόμη χτυπήματα και μαζί φάνηκε να κλείνει και η υπόθεση για την ελληνική Αστυνομία. Η οικογένεια του Γκιόλια όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν έπαψε να ζητάει διαλεύκανση της υπόθεσης αφού θεωρεί πως η ανάληψη της ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση δεν στέκει λογικά.

Το γεγονός ότι η Αστυνομία ποτέ δεν παρέλαβε για διερεύνηση το κινητό και τον υπολογιστή του θύματος. Το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε ποτέ με τους συνεργάτες του αλλά και ότι δεν έψαξε τις μαρτυρίες για ύπαρξη συμβολαίου θανάτου εις βάρος του Γκιόλια, συνθέτουν μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που ρίχνουν βαριά σκιά στην υπόθεση.

Δύο φονικά με κοινά χαρακτηριστικά

Έπρεπε να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε πέντε φορές ισόβια από το Κακουργιοδικείο της Κύπρου για τη σφαγή στη Αγία Νάπα δύο άτομα του εγχώριου αντεξουσιαστικού χώρου, ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης και ο 31χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ή «Μαμ», για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κοινό νήμα που φαίνεται να συνδέει τις δύο υποθέσεις. Η αφορμή δόθηκε όταν ο Τσεχιλίδης έσπασε υπό το βάρος της ποινής του και άρχισε να «κελαηδάει» εξαπολύοντας βόμβες μεγατόνων μέσα από τις φυλακές κατά του «Μαμ», εμπλέκοντάς τον ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών» στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Τις αποκαλύψεις του τις απέδωσε σε ειλικρινείς αλλά και επηρμένες εκμυστηρεύσεις του ίδιου του συγκρατούμενού του την εποχή που οι δυο τους έκαναν παρέα στην Αθήνα.

Προχώρησε ακόμα στην παραδοχή ότι η πενταπλή δολοφονία ήταν εκτέλεση συμβολαίου που τους ανέθεσαν άτομα του κυπριακού υποκόσμου, ενώ έδωσε διευθύνσεις με διαμερίσματα-γιάφκες όπου κρύβονται όπλα, κάνοντας μάλιστα λόγο για μία ακόμη δολοφονία στην Κρήτη το 2009, την οποία οι Αρχές είχαν αποδώσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσεχιλίδης μίλησε ακόμη και για επαφές που είχε ο Μαμαλικόπουλος με τον Νίκο Μαζιώτη και κάποιο άτομο με το όνομα «Γιώργος», που σήμερα βρίσκεται στην Ιταλία, με τους οποίους λειτουργούσαν μαζί ένα αντεξουσιαστικό στέκι στα Εξάρχεια.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τις μαρτυρίες της οικογένειας και των συνεργατών του Γκιόλια

Recommended For You