Έκλεισε το πακέτο – Πετύχαμε και επιμήκυνση

«Το πακέτο έχει κλείσει, ενώ πετύχαμε και επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, την ερχόμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο euro working group, Πάνος Τσακλόγλου θα ενημερώσει τους συναδέλφους του ότι το πακέτο έχει κλείσει.
Η επιμήκυνση του προγράμματος ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της Αθήνας, ενώ σημειώνεται πως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπογραμμίσει πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη δέσμη μέτρων 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ γινόταν με την προοπτική της παραχώρησης διετούς επιμήκυνσης, καθώς διαφορετικά τα απαιτούμενα μέτρα θα έπρεπε να ανέλθουν στα 18,5 δισεκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διέψευσε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ισχυριζόταν ότι η επιμήκυνση είχε ήδη οριστικοποιηθεί, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τριμερούς και της Ελλάδας δεν έχουν ολοκληρωθεί και πως τυχόν παράταση του ελληνικού προγράμματος θα σήμαινε αυξημένες υποχρεώσεις για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν Κομισιόν και Βερολίνο.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, τα νέα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σε δύο νομοσχέδια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συζήτηση και η ψήφισή του θα γίνει έως τις 12 Νοεμβρίου.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμα ότι η τρόικα έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, δεχόμενη να ανεβεί η αποζημίωση στις 2.000 ευρώ για όσους είναι στον ίδιο εργοδότη πάνω από 16 χρόνια και δικαιούνται περισσότερους από 12 μισθούς. Παράλληλα ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση ανεβαίνει από τους 3 στους 4 μήνες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να διασώζεται το επίδομα γάμου, με την κατάργηση του οποίου διαφωνούσε η ΔΗΜΑΡ.
Εν τω μεταξύ, συνεχείς συσκέψεις έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός με υπουργούς, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα ως αύριο. Νωρίτερα πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευδαν ότι έχει συμφωνηθεί να δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα. 
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.skai.gr

Recommended For You