Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για καφέ;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατάλληλη ώρα για την κατανάλωση καφεΐνης είναι μεταξύ 09:30 και 11:30 π.μ., καθώς εκείνο το διάστημα τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό πέφτουν. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη του στρες και η παραγωγή της σχετίζεται με την εγρήγορση.

Ο Δρ. Στήβεν Μίλερ εξηγεί ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης κορυφώνονται μεταξύ 08:00 και 09:00 π.μ., μεταξύ 12:00 και 13:00 μ.μ. και μεταξύ 17:30 και 18:30 μ.μ. Αν λοιπόν καταναλώνουμε καφεΐνη όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι στην κορύφωσή τους, τότε αναπτύσσουμε ανοχή στην καφεΐνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι λιγότερο αποτελεσματική στον οργανισμό μας.

Άλλοι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Διαταραχών του Ύπνου του Νοσοκομείου «Henry Ford» στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ. Κρίστοφερ Ντρέικ, ανέλυσαν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον ύπνο, σε διάφορα χρονικά ορόσημα.

Στη μελέτη πήραν μέρος 12 άνδρες και γυναίκες, υγιείς και με φυσιολογικές συνήθειες ύπνου. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν το συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου τους και να κρατούν ημερολόγιο, παράλληλα με τη χρήση συσκευών καταγραφής της διαδικασίας του ύπνου, σε οικιακό περιβάλλον.

Οι ερευνητές τους χορήγησαν σε μορφή δισκίου, καφεΐνη σε διάφορες δοσολογίες, που οι συμμετέχοντες έπρεπε να πάρουν τρεις φορές την ημέρα για τέσσερις ημέρες.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παίρνουν τα χάπια σε τρεις διαφορετικές στιγμές, ένα λίγο πριν κοιμηθούν, ένα τρεις ώρες πριν κοιμηθούν και ένα έξι ώρες πριν τον βραδινό ύπνο. Αυτό επέτρεπε στους ερευνητές να μετρούν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον ύπνο.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικές διαταραχές στον ύπνο τους και στα τρία χρονικά ορόσημα.

Τα χάπια που είχαν ληφθεί λίγο πριν τον ύπνο, τρεις ώρες νωρίτερα και έξι ώρες νωρίτερα μείωναν τον συνολικό χρόνο ύπνου, αλλά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ έως και έξι ώρες πριν το νυχτερινό ύπνο, μείωνε κατά μία ώρα τη συνολική διάρκεια του.

http://rizopoulospost.com


... αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like ...

Γράψου στο NewsLetter για να μην χάνεις κανένα μας άρθρο