Οδηγός επιβίωσης στη τροφική δηλητηρίαση!

imagesΗ τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.  Στα τυπικά συμπτώματά της περιλαμβάνονται οι έμετοι, οι διάρροιες και ο πόνος στην κοιλιά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για την τροφική δηλητηρίαση. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρόφιμα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση έχουν μολυνθεί από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή  έναν ιό, όπως το norovirus.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συνήθως αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Αυτά περιλαμβάνουν  αίσθημα αδιαθεσίας, έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από τρόφιμα, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση, αν δεν διατηρούνται  ή δεν  μαγειρεύονται σωστά.
Τέτοια  είναι το  κρέας και τα πουλερικά, τα  αυγά, τα ακατέργαστα οστρακόδερμα, το μη παστεριωμένο γάλα, τα «έτοιμα προς  κατανάλωση τρόφιμα», όπως τα αλλαντικά, τα μαλακά τυριά και τα   συσκευασμένα σάντουιτς.
Για παράδειγμα, τροφική δηλητηρίαση μπορεί συνηθέστερα να προκληθεί από:
  -το ανεπαρκές μαγείρεμα των τροφίμων  (ιδιαίτερα των πουλερικών,  του χοιρινού, του κιμά, των λουκάνικων)
 -την έκθεση του μαγειρεμένου φαγητού  για   μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες
– την κατανάλωση τροφίμων που έχει παρέλθει η  ημερομηνία λήξης τους
Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων   θα πρέπει να ξεκουραστείτε  και να πίνετε πολλά υγρά.
 Όταν αρχίσετε να τρώτε πάλι, επιλέξτε τροφές που χωνεύονται εύκολα. Δεν είναι συνήθως απαραίτητο να δείτε το γιατρό σας, εκτός αν  τα συμπτώματά σας δεν παρουσιάζουν βελτίωση και συνοδεύονται από  υψηλή θερμοκρασία   πάνω από 38 ° C ή αν  έχετε συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
http://www.iatropedia.gr