Δράμα: Μία υπέροχη υδάτινη πολιτεία!

Η πράσινη πόλη με τις γραφικές γειτονιές και τα μοναδικά πάρκα

Τα άφθονα νερά, οι πηγές, οι λιμνούλες και οι καταρράκτες την χαρακτηρίζουν… Εξ ου και το όνομά της, Δράμα! Και όχι από κάποιο αρχαίο… δράμα, αλλά από το Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας του υδάτινου στοιχείου που υπάρχει στην περιοχή.

Τη συγκαταλέγω ανάμεσα στις πιο ανθρώπινες, πράσινες και δροσερές πόλεις και θεωρώ πως ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί όπως της αξίζει! Η Δράμα έχει να προσφέρει τόσα πολλά στους επισκέπτες της, που σίγουρα αν μπείτε στον κόπο να τη γνωρίσετε, θα αισθανθείτε πως ανακαλύψατε έναν «κρυμμένο» θησαυρό.

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρό, του βουνού των λουλουδιών, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει να σας διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Από την εποχή που υπήρχε ο οικισμός Δύραμα ή Υδραμα και λατρεύονταν οι αρχαίοι Ελληνες θεοί, με κυρίαρχο τον Διόνυσο, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, το σημαντικό ρόλο της στην Επανάσταση του ’21, τη βουλγαρική κατοχή, την εξέγερση και τη σφαγή, την οικονομική άνθιση, με την παραγωγή και το εμπόριο καπνού, αλλά και τις δύσκολες μέρες με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.


Αγία Βαρβάρα: Ενα πάρκο – κόσμημα

Σήμα κατατεθέν στην πόλη της Δράμας αποτελεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, που έχει βραβευτεί και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία και αποτελεί μία όαση 60 στρεμμάτων, με τρεχούμενα νερά και πολλά αιωνόβια δέντρα.

Οι πολυώροφες καπναποθήκες καθρεπτίζονται στα νερά της λίμνης και σε συνδυασμό με τα νεοκλασικά σπίτια που υπάρχουν τριγύρω, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της, μία εποχή μεγάλης οικονομικής άνθησης και αύξησης του πληθυσμου. Οι ήχοι από τα νερά στους καταρράκτες, οι λιμνούλες, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, τα γεφυράκια, οι πάπιες και όλο το σκηνικό στην περιοχή, δεν μπορούν να μη σε κάνουν να αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε έναν υδάτινο παράδεισο.

Το πάρκο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και για αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό.

Ο Δημοτικός Κήπος, τα τείχη, η Αγία Σοφία και τα γραφικά στενά

Και να ήταν μόνο αυτό; Η Δράμα έχει να επιδείξει άλλες τόσες ομορφιές και να σας «σκλαβώσει» με τη φιλοξενία της. Γραφικά στενά, με καλοσυντηρημένα νεοκλασικά κτίρια και παλιές γειτονιές, ξεπροβάλλουν πίσω από τις πολυκατοικίες και τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι και τα βυζαντινά τείχη της, από τα οποία διασώζονται αρκετά τμήματα στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (10ου αιώνα), που αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας. Δίπλα στα τείχη, υπάρχει το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, χτισμένο την εποχή των Παλαιολόγων.

Οι ευρύχωρες πλατείες, οι εκκλησίες, ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα μουσεία, η αγορά και τα παρασοδιακά μαγαζάκια, τα μπακιρτζίδικα καθώς επίσης τα αμέτρητα καφέ και οι ταβέρνες σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Αξίζει ωστόσο να κάνουμε και μία στάση στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ακόμη μία όαση πρασίνου και ένα καλαίσθητο πάρκο. Είναι το σημείο όπου κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων φιλοξενείται η Ονειρούπολη ενώ εκεί βρίσκεται επίσης το Αγαλμα της Ελευθερίας και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Πελώρια πλατάνια, κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από 100 πηγές, γέφυρες, λιμνούλες και πάπιες που σουλατσάρουν. Περιμετρικά βρίσκονται όμορφα καφέ και μπαράκια, με κόσμο που κάνει «περατζάδα», γι’ αυτό και το αποκαλούν… παραλία και ας βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από θάλασσα.

Η Δράμα είναι μία πόλη που συγκινεί, μία πόλη με απλούς ανθρώπους, με όμορφα χρώματα και άλλα τόσα αρώματα, με παραδοσιακές γεύσεις και αμέτρητες εικόνες. Αξίζει να την ανακαλύψετε…

Με πληροφορίες clickatlife.gr, dinfo.gr